איך לעשות עסקים בסין

האם יצא לכם פעם לראות שני פנסיונרים סינים יושבים ומשחקים שחמט סיני (Xiangqi)? ברחובות סין מדובר כבר במחזה מוכר. פעמים רבות מתאספת סביב השחקנים חבורת גברים שישמיעו את דעתם בהנהון לחיוב או לשלילה לאחר כל מהלך של אחד השחקנים. שחמט סיני מזכיר במובנים מסוימים את השחמט הרגיל שאנו מכירים. ישנם חיילים, יש כלים שנעים באלכסון, יש כלים שנעים בצורת ר' ויש שיכולים ללכת בצורה אופקית או אנכית לאורך כל הלוח, וכמובן, גם השחמט הסיני כולל מלך שצריך לפגוע בו על מנת לנצח. גם כשמתכננים את הליך היצוא לשוק הסיני, על פניו נראה כי מדובר בשוק שהוא לא כל כך שונה מהליכי יצוא הקונבנציונליים שאנו מכירים במדינות אחרות. חברות ישראליות מגיעות לפגישה ראשונית עם לקוח או שותף פוטנציאלי, מציגות בפניו את המוצר, במידה ומזהים התעניינות מן הצד השני אז מתאמים פגישות המשך, מנהלים מו"מ ומנסים להתקדם הלאה עד לחתימה על עסקה. עם זאת, אנחנו פוגשים מעט חברות ישראליות שמצליחות בסין, חברות שמצליחות ללמוד את השוק או למצוא שותף טוב, אך קיימות גם כאלה שלא, שמאבדות את נכסיהן ונוחלות אכזבה מהשותפים המקומיים. בשביל להצליח בשוק הסיני, צריך להבין בו, ועל מנת להבין מומלץ ללמוד את התרבות העסקית. דרך יצירתית אחת ללמוד על האסטרטגיה הסינית היא באמצעות הכרת כללי המשחק של השחמט הסיני. הדבר הראשון ששמים לב אליו כשמתחילים לשחק בשחמט סיני זו ההגנה על המלך. המלך אינו יכול לצאת מריבוע המכיל 9 ריבועים, לכן לפני שמתחילים בכלל לחשוב על טקטיקת התקפה, צריך קודם לדאוג שהמלך מוגן. כך גם בעסקים בסין. הדבר הראשון שצריך לעשות כשמגיעים לעבוד בשוק הסיני הוא לוודא שאנו מוגנים: פטנט, מדגם או סימן מסחר. במשחק שחמט מערבי ומוכר, הכלים נעים באותה צורה לכל אורך הלוח. כך גם בעולם העסקים במערב. הדיבור וההתנהלות שלנו מול השותפים או הלקוחות שלנו היא די בנאלית. אנחנו בדרך כלל מגיעים לפגישה ומציגים את מרכולתנו. הצד השני משיב אם מעונין או לאו, ולאחר מכן, במידה ויש עניין, מנהלים מו"מ מאוד צפוי לגבי המחיר ותנאי העסקה. בשחמט הסיני, קו האמצע נקרא "הנהר". לאותו "נהר" יש חשיבות רבה במשחק והוא משפיע רבות על תפקוד הכלים. החיילים הפשוטים, מרגע שהם עוברים את הנהר הם יכולים לנוע ימינה ושמאלה, הרצים אינם יכולים כלל לעבור את קו האמצע. כך גם בעסקים בסין. כל עוד הצדדים לעסקה נשארים כל אחד בצד שלו, קשה מאוד להבין מה השותף הסיני מנסה לומר. לעתים קרובות, הפגישות מתארכות וקיימת תחושה שבעיקר מדברים על כבוד הדדי ושיתוף פעולה, אך לא מצליחים לרדת לפרטים פרקטיים. ואולם, לאחר שמצליחים לעבור את ה"נהר" עם השותף הסיני, כלומר רוכשים את אמונו, פתאום נפתח אפיק פתוח לדו-שיח פורה ואמתי שבו שני הצדדים באמת רוצים להצליח.

מדיניות הגברת הילודה בסין

באוקטובר 2015, אחרי למעלה מ- 35 שנים בהן יושמה, נפל דבר בסין. מדיניות הילד האחד הוכרזה כבטלה החל מאחד בינואר 2016, כל אזרח סיני החפץ בכך יכול מעתה להביא שני ילדים לעולם.

ההערכות הן כי המדיניות, ששמה לה למטרה למנוע פיצוץ אוכלוסין בסין וכן להעלות את רמת החיים, אחראית למניעתן של כ- 400 מיליון לידות בסין לאורך השנים. במקור, המדיניות תוכננה להימשך לדור אחד, אך בסופו של דבר, אולי מכוח האינרציה, נמשכה כ- 35 שנים.

קשה להפריז בהשפעת המדיניות הזו על החברה בסין. דור שלם של ילדים נולד כילדים יחידים להוריהם, ופעמים רבות, כנכדים יחידים לשני סבים ושני סבתות. פירמידת הגילאים הסינית השתנתה, ועתה קיים חשש ממשי (חשש שככל הנראה הביא לשינוי המדיניות) שהדור הצעיר לא יוכל לתמוך בדור המזדקן כשייצא לפנסיה. גם המאזן בין המינים השתנה, מאחר והורים רבים העדיפו בנים על פני בנות, ועתה יש מחסור בסין של מיליוני נשים.

מהו הצפי של הצעד הדרמטי להשפעה על החברה הסינית? ובכן, התשובה בהחלט לא ברורה. מי שציפה למבול של הריונות ולידות שיגיעו בעקבות ההכרזה, צפוי כנראה להתאכזב.

עשרות שנות אינדוקטרינציה סינית בכל הנוגע לתכנון המשפחה, לתשובה כיצד צריכה להיראות "משפחה אידילית" ולציפיות המדינה מהתא המשפחתי הותירו את חותמן על האזרח הסיני הממוצע.

נתונים שתומכים בקביעה זו הינם, לדוגמא, הסטטיסטיקה הקובעת כי מתוך 11 מיליון זוגות שמותר היה להם להביא ילד שני לעולם, רק מיליון זוגות מימשו זכות זו בשנת 2014.

מעניין לראות פרסומות לדירות ומכוניות בסין. גם כיום, הזוגות המופיעים שם הינם זוג הורים עם ילד וכלב, או סב וסבתא, זוג הורים ונכד המנגן בפסנתר. המשפחה האידילית, אם כך, עדיין מונה ילד אחד. השינוי טרם חלחל וצפוי שייקח זמן רב עד שיחלחל, אם בכלל.

אם נסתכל בשכנותיה של סין דוגמת יפן וטייוואן, נראה שם את אחוזי הילודה מהנמוכים בעולם. זוגות נישאים בגיל מאוחר ומביאים ילד אחד או מקסימום שניים, עקב רצון למצות את הקריירה קודם לכן ואולי גם רצון לשמור על רמת חיים גבוהה (ילד פירושו הוצאות, כפי שיודע כל זוג בישראל, המדינה עם אחוזי הילודה הגבוהים במערב).  במדינות הללו כבר החלו הממשלות לנקוט מדיניות פעילה של עידוד ילודה, כולל סבסוד מעונות יום וכו', עקב ההבנה ששמירה על חברה בריאה משמעה יותר ילדים.

מעניין שהממשלה הסינית בחרה לא להסיר את מלוא ההגבלות על הילודה אלא הותירה מגבלה בדמות לכל היותר שני ילדים למשפחה. מדובר בצעד שקול, שנעשה, מן הסתם, על מנת לראות כיצד ישפיע על האוכלוסייה לפני נקיטת צעדים דראסטיים יותר.

לדעתי, עשרות שנות הנדסה חברתית הותירו את חותמם על החברה הסינית, ושלצעד האמור לא תהיה השפעה דרמטית על החברה והכלכלה הסינית, מאחר ומרבית האנשים יעדיפו להישאר בגבולות המוכרים שאליהם חונכו – ילד אחד למשפחה.

אני מאמין שתוך כ- 5 -10 שנים אנו עשויים לראות צעד דרמטי הרבה יותר של הממשל הסיני על מנת להתמודד עם הבעיות הדמוגרפיות שלה – הסרת כל המגבלות על תכנון המשפחה ואף החלת צעדים אקטיביים לעידוד ילודה.

לעיתים צעדי "הנדסה חברתית" והגבלות המוטלות על אנשים בתחום החברתי והמשפחתי הן הכרח. יחד עם זאת, לצעדים כאלו עשויים להיות השפעה ומחיר בצורת שינוי חברתי ופסיכולוגי עמוק שעוברת אומה, כפי שממחישה הדוגמא הסינית.

 

ראש השנה הסיני 2016

8 בפברואר יחגגו הסינים ברחבי העולם את תחילת שנת הקוף. לפי המסורת הסינית, שנת הקוף היא סמל לחופש, חוכמה, גמישות, מזל ואושר. בנוסף, לשנה זו מיוחסות אנרגיות חיוביות בכל הקשור להוקרת חברויות ויחסים בין בני אדם.

ראש השנה הסיני נקרא גם חג האביב וחג שנת הירח החדשה. מחזור השנים בסין מתאפיין בכך, שכל שנה מזוהה עם בעל חיים. יש הטוענים, כי בעלי החיים שנבחרו הם אלה שהשפיעו על החיים של האנשים: עכבר, שור, נמר, ארנבת, דרקון, נחש, סוס, כבשה, קוף, תרנגול, כלב וחזיר.

האגדה מספרת, כי לפני מותו, בודהה הזמין אליו את כל בעלי החיים ורק 12 הגיעו. אותם 12 נבחרו לייצג את השנים כאות הוקרה לנאמנותם. אגדה נוספת מספרת על "הקוף המלך" האהוב (“Monkey King” – qi tian da sheng), שנתפס כסמל לאומץ וצדק. ה"קוף המלך" נחשב חכם ובעל יכולות וכישורים, ביניהם נודע כמוכשר באומנויות לחימה והגן על האדון שלו, הנזיר “Tang Sen” במהלך מסעו להודו במטרה להגיע לספרי הבודהיזם.

הסינים המסורתיים מאמינים, שבעל החיים של השנה, בה האדם נולד, הוא "בעל החיים המסתתר בליבו" וכי יש לו השפעה על אופי האדם. ילידי שנת הקוף נולדו בשנים 1932, 1944, 1956, 1968, 1980, 1992, 2004, 2016. הם נחשבים לטיפוסים אנרגטיים, אינטליגנטים, אהובים על הכלל ובעלי מזל מוצלח במיוחד.

בתרבות הסינית, העיסוק במניין השנים דרך בעלי החיים מהווה דרך מעודנת להתעניין בגיל האדם מבלי לנקוב בגיל מפורש.

 

חומר אינפורמטיבי – סין

שם מלא: הרפובליקה העממית של סין (PRC – People's Republic of China)

הנהגה: נשיא המדינה – שי ג'ינפינג (מונה ב-14 למרץ 2013) ראש הממשלה: לי קצ'יאנג (מונה ב-16 למרץ 2013) עיר בירה: בייג'ינג אוכלוסייה: 1,349,585,838 נפש (הערכה ליולי 2013)

הערים הגדולות : שנגחאי, בייג'ינג, צ'ונגצ'ינג, שנז'ן וגואנגז'ואו

שפה רשמית: הניב המנדריני של השפה הסינית.

קוד גישה טלפוני: 86+

נתונים כלכליים

מטבע: יואן (RMB – Ren Min Bi)

שער מטבע: 1 שקל = 0.6025 יואן (נכון ל 6.1.2016) תמ"ג: 12.61 טריליון $ , מדורגת שלישית בעולם‏ (נכון ל 2012) תמ"ג לנפש: 9,300$ (נכון ל 2012) שיעור צמיחה: 7.8% (נכון ל-2012) כוח עבודה: 798.5 מיליון. מדורגת מס' 1 בעולם יצוא: $1.971 טריליון. יבוא: $1.653 טריליון. יצוא של ישראל : 2.2 מיליארד

יבוא לישראל : 6.5 מיליארד

סקטורים מובילים ביצוא ישראלי לסין: רכיבים אלקטרוניים – 40%, מינרלים וכימיקלים – 17%, יהלומים ואבנים יקרות – 11%, ציוד רפואי – 7%, ציוד מכני ואלקטרוני – 6%, ציוד תקשורת – 4%.

 

סין היא המדינה ה-4 בגודלה בעולם (אחרי רוסיה, קנדה וארה"ב) ושטחה הוא 9,596,961 קמ"ר, כאשר 2.8% בלבד הם שטחי מים. סין שוכנת במזרח אסיה לחופו המערבי של האוקיינוס השקט וכמדינה בעלת שטחים עצומים, גובלת במספר רב של מדינות: בצפון- רוסיה ומונגוליה, במזרח- קוריאה הצפונית, הים הצהוב וים סין הדרומי, בדרום- וייטנאם, מיאנמאר, הודו, בוטאן ונפאל ובמערב הודו, פקיסטאן, אפגניסטאן, טג'יקיסטאן, קירגיסטאן וקזחסטאן.

מבחינה פוליטית, שליטת המפלגה הקומוניסטית מסומלת בדגל הסין: הריבוע האדום מסמל את המהפיכה, הכוכב הגדול שבצד שמאל מסמל את שלטון המפלגה וארבעת הכוכבים הקטנים הצהובים שלצידו מסמלים את ארבעת המעמדות העיקריים בסין של תקופת המהפיכה: מעמד הפועלים, מעמד האיכרים, מעמד הזעיר בורגנים והקפיטליסטים הפטריוטיים המאוחדים כולם תחת שלטון המפלגה.

ארגונית, המדינה מחולקת ל-32 יחידות שלטון פנימיות. ישנן 23 פרובינציות: Anhui, Fujian, Gansu Guangdong, Guizhou, Hainan, Hebei, Heilongjiang, Henan, Hubei, Hunan, Jiangsu, Jiangxi, Jilin, Liaoning, Qinghai, Shaanxi, Shandong, Shanxi, Sichuan, Yunnan, Zhejiang, כאשר טאייוואן נחשבת לפרובינציה ה-23. בנוסף ישנם 5 מחוזות אוטונומיים : Guangxi, Nei Mongol (Inner Mongolia), Ningxia, Xinjiang Uygur, Xizang (Tibet). לאלו מצטרפות 4 עיריות, שנמצאות בשליטה ישירה של הממשל הלאומי: Beijing, Chongqing, Shanghai, Tianjin.

חלוקה ארגונית זו תואמת את העובדה, כי רק 50.6% מהאוכלוסייה הסינית מתגוררת בערים (רק לשם השוואה, בשנת 2011, כמעט 80% מאוכלוסיית בריטניה, כ-74% מאוכלוסיית גרמניה וכ-82% מאוכלוסיית ארה"ב חיה בעיר- http://esa.un.org/unup/CD-ROM/Urban-Rural-Population.htm). הערים הגדולות ביותר בסדר יורד הן: שנגחאי, בייג'ינג, צ'ונגצ'ינג, שנז'ן וגואנגז'ואו.

באשר לכלכלה הסינית, זו מדורגת בין המובילות בעולם. התמ"ג של סין הוא 12.61 טריליון $  והיא מדורגת שלישית בעולם‏ (נכון ל- 2012). תוצרה של סין לפי חלוקה סקטוריאלית, מצביע אף הוא על מדינה מתקדמת, כאשר השירותים (46.6%) והתעשייה (45.3%) הם הסקטורים המובילים והחקלאות מצומצמת ל-10.1% בלבד, נתון גבוה ביחס למדינות מערביות, אבל נמוך ביחס לאזור ובהתחשב באוכלוסייה הרבה המתגוררת בכפר.

אמנם התמ"ג לנפש עומד על 9,300$ בלבד, אך שיעור הצמיחה 7.8% מצביע על היותה של סין מרכז מתפתח (הנתונים נכונים ל- 2012). על כך יש להוסיף את רמת אוריינות: 95.1% מעל גיל 15 יודעי קרוא וכתוב.

בתחום היבוא והיצוא, סין מכניסה יותר מיצוא ממה שהיא מוציאה על יבוא: 1.971 טריליון $ לעומת 1.653 טריליון $. מדינות היעד המרכזית בייצוא הן ארה"ב (17.2%), הונג קונג (15.8%), יפן (7.4%) ודרום קוריאה (4.3%). המדינות המרכזיות מהן סין מיבאת הן יפן (9.8%), דרום קוריאה (9.2%), ארה"ב (7.1%), גרמניה (5.1%) ואוסטרליה (4.3%).

בסך הכל, החוב הלאומי של סין הוא 31.7% מהתוצר, כאשר הנתונים כוללים גם את החוב של הממשל המרכזי וממשלים מקומיים אשר מוערכים בכ-1.66 טריליון $.

עושרה של סין בא לידי ביטוי גם בעתודות מטבע זר וזהב העומדות על: 3.341 טריליון $, מס' 1 בעולם.

היחס הבילטראלי בין ישראל לסין נע בין 5.7 מיליארד $ ב-2009 לשיא של 10.13 מיליארד $ בשנת 2011, כאשר הסקטורים מובילים ביצוא ישראלי לסין הם רכיבים אלקטרוניים  (40%), מינרלים וכימיקלים (17%), יהלומים ואבנים יקרות  (11%), ציוד רפואי  (7%), ציוד מכני ואלקטרוני (6%) וציוד תקשורת (4%).

נתוני סחר בילטראלי ישראל סין מהשנים האחרונים (במיליארדי $)

 

ראש השנה הסיני 2016

8 בפברואר יחגגו הסינים ברחבי העולם את תחילת שנת הקוף. לפי המסורת הסינית, שנת הקוף היא סמל לחופש, חוכמה, גמישות, מזל ואושר. בנוסף, לשנה זו מיוחסות אנרגיות חיוביות בכל הקשור להוקרת חברויות ויחסים בין בני אדם.

ראש השנה הסיני נקרא גם חג האביב וחג שנת הירח החדשה. מחזור השנים בסין מתאפיין בכך, שכל שנה מזוהה עם בעל חיים. יש הטוענים, כי בעלי החיים שנבחרו הם אלה שהשפיעו על החיים של האנשים: עכבר, שור, נמר, ארנבת, דרקון, נחש, סוס, כבשה, קוף, תרנגול, כלב וחזיר.

האגדה מספרת, כי לפני מותו, בודהה הזמין אליו את כל בעלי החיים ורק 12 הגיעו. אותם 12 נבחרו לייצג את השנים כאות הוקרה לנאמנותם. אגדה נוספת מספרת על "הקוף המלך" האהוב (“Monkey King” – qi tian da sheng), שנתפס כסמל לאומץ וצדק. ה"קוף המלך" נחשב חכם ובעל יכולות וכישורים, ביניהם נודע כמוכשר באומנויות לחימה והגן על האדון שלו, הנזיר “Tang Sen” במהלך מסעו להודו במטרה להגיע לספרי הבודהיזם.

הסינים המסורתיים מאמינים, שבעל החיים של השנה, בה האדם נולד, הוא "בעל החיים המסתתר בליבו" וכי יש לו השפעה על אופי האדם. ילידי שנת הקוף נולדו בשנים 1932, 1944, 1956, 1968, 1980, 1992, 2004, 2016. הם נחשבים לטיפוסים אנרגטיים, אינטליגנטים, אהובים על הכלל ובעלי מזל מוצלח במיוחד.

בתרבות הסינית, העיסוק במניין השנים דרך בעלי החיים מהווה דרך מעודנת להתעניין בגיל האדם מבלי לנקוב בגיל מפורש.

 

חומר אינפורמטיבי – סין

שם מלא: הרפובליקה העממית של סין (PRC – People's Republic of China)

הנהגה: נשיא המדינה – שי ג'ינפינג (מונה ב-14 למרץ 2013) ראש הממשלה: לי קצ'יאנג (מונה ב-16 למרץ 2013) עיר בירה: בייג'ינג אוכלוסייה: 1,349,585,838 נפש (הערכה ליולי 2013)

הערים הגדולות : שנגחאי, בייג'ינג, צ'ונגצ'ינג, שנז'ן וגואנגז'ואו

שפה רשמית: הניב המנדריני של השפה הסינית.

קוד גישה טלפוני: 86+

נתונים כלכליים

מטבע: יואן (RMB – Ren Min Bi)

שער מטבע: 1 שקל = 0.6025 יואן (נכון ל 6.1.2016) תמ"ג: 12.61 טריליון $ , מדורגת שלישית בעולם‏ (נכון ל 2012) תמ"ג לנפש: 9,300$ (נכון ל 2012) שיעור צמיחה: 7.8% (נכון ל-2012) כוח עבודה: 798.5 מיליון. מדורגת מס' 1 בעולם יצוא: $1.971 טריליון. יבוא: $1.653 טריליון. יצוא של ישראל : 2.2 מיליארד

יבוא לישראל : 6.5 מיליארד

סקטורים מובילים ביצוא ישראלי לסין: רכיבים אלקטרוניים – 40%, מינרלים וכימיקלים – 17%, יהלומים ואבנים יקרות – 11%, ציוד רפואי – 7%, ציוד מכני ואלקטרוני – 6%, ציוד תקשורת – 4%.

 

סין היא המדינה ה-4 בגודלה בעולם (אחרי רוסיה, קנדה וארה"ב) ושטחה הוא 9,596,961 קמ"ר, כאשר 2.8% בלבד הם שטחי מים. סין שוכנת במזרח אסיה לחופו המערבי של האוקיינוס השקט וכמדינה בעלת שטחים עצומים, גובלת במספר רב של מדינות: בצפון- רוסיה ומונגוליה, במזרח- קוריאה הצפונית, הים הצהוב וים סין הדרומי, בדרום- וייטנאם, מיאנמאר, הודו, בוטאן ונפאל ובמערב הודו, פקיסטאן, אפגניסטאן, טג'יקיסטאן, קירגיסטאן וקזחסטאן.

מבחינה פוליטית, שליטת המפלגה הקומוניסטית מסומלת בדגל הסין: הריבוע האדום מסמל את המהפיכה, הכוכב הגדול שבצד שמאל מסמל את שלטון המפלגה וארבעת הכוכבים הקטנים הצהובים שלצידו מסמלים את ארבעת המעמדות העיקריים בסין של תקופת המהפיכה: מעמד הפועלים, מעמד האיכרים, מעמד הזעיר בורגנים והקפיטליסטים הפטריוטיים המאוחדים כולם תחת שלטון המפלגה.

ארגונית, המדינה מחולקת ל-32 יחידות שלטון פנימיות. ישנן 23 פרובינציות: Anhui, Fujian, Gansu Guangdong, Guizhou, Hainan, Hebei, Heilongjiang, Henan, Hubei, Hunan, Jiangsu, Jiangxi, Jilin, Liaoning, Qinghai, Shaanxi, Shandong, Shanxi, Sichuan, Yunnan, Zhejiang, כאשר טאייוואן נחשבת לפרובינציה ה-23. בנוסף ישנם 5 מחוזות אוטונומיים : Guangxi, Nei Mongol (Inner Mongolia), Ningxia, Xinjiang Uygur, Xizang (Tibet). לאלו מצטרפות 4 עיריות, שנמצאות בשליטה ישירה של הממשל הלאומי: Beijing, Chongqing, Shanghai, Tianjin.

חלוקה ארגונית זו תואמת את העובדה, כי רק 50.6% מהאוכלוסייה הסינית מתגוררת בערים (רק לשם השוואה, בשנת 2011, כמעט 80% מאוכלוסיית בריטניה, כ-74% מאוכלוסיית גרמניה וכ-82% מאוכלוסיית ארה"ב חיה בעיר- http://esa.un.org/unup/CD-ROM/Urban-Rural-Population.htm). הערים הגדולות ביותר בסדר יורד הן: שנגחאי, בייג'ינג, צ'ונגצ'ינג, שנז'ן וגואנגז'ואו.

באשר לכלכלה הסינית, זו מדורגת בין המובילות בעולם. התמ"ג של סין הוא 12.61 טריליון $  והיא מדורגת שלישית בעולם‏ (נכון ל- 2012). תוצרה של סין לפי חלוקה סקטוריאלית, מצביע אף הוא על מדינה מתקדמת, כאשר השירותים (46.6%) והתעשייה (45.3%) הם הסקטורים המובילים והחקלאות מצומצמת ל-10.1% בלבד, נתון גבוה ביחס למדינות מערביות, אבל נמוך ביחס לאזור ובהתחשב באוכלוסייה הרבה המתגוררת בכפר.

אמנם התמ"ג לנפש עומד על 9,300$ בלבד, אך שיעור הצמיחה 7.8% מצביע על היותה של סין מרכז מתפתח (הנתונים נכונים ל- 2012). על כך יש להוסיף את רמת אוריינות: 95.1% מעל גיל 15 יודעי קרוא וכתוב.

בתחום היבוא והיצוא, סין מכניסה יותר מיצוא ממה שהיא מוציאה על יבוא: 1.971 טריליון $ לעומת 1.653 טריליון $. מדינות היעד המרכזית בייצוא הן ארה"ב (17.2%), הונג קונג (15.8%), יפן (7.4%) ודרום קוריאה (4.3%). המדינות המרכזיות מהן סין מיבאת הן יפן (9.8%), דרום קוריאה (9.2%), ארה"ב (7.1%), גרמניה (5.1%) ואוסטרליה (4.3%).

בסך הכל, החוב הלאומי של סין הוא 31.7% מהתוצר, כאשר הנתונים כוללים גם את החוב של הממשל המרכזי וממשלים מקומיים אשר מוערכים בכ-1.66 טריליון $.

עושרה של סין בא לידי ביטוי גם בעתודות מטבע זר וזהב העומדות על: 3.341 טריליון $, מס' 1 בעולם.

היחס הבילטראלי בין ישראל לסין נע בין 5.7 מיליארד $ ב-2009 לשיא של 10.13 מיליארד $ בשנת 2011, כאשר הסקטורים מובילים ביצוא ישראלי לסין הם רכיבים אלקטרוניים  (40%), מינרלים וכימיקלים (17%), יהלומים ואבנים יקרות  (11%), ציוד רפואי  (7%), ציוד מכני ואלקטרוני (6%) וציוד תקשורת (4%).

נתוני סחר בילטראלי ישראל סין מהשנים האחרונים (במיליארדי $)

 

עסקים בסין

בעשור האחרון התרחשו תמורות אדירות בזירת המסחר המקוון בסין. יום המסחר הבולט של השנה החולפת היה ב'חג הרווקים הסיני', שנערך בחודש שעבר ועקף את כל תחזיות המומחים. חגיגת הקניות של הרווקים באינטרנט תרמה תרומה משמעותית למחזור מכירות שנתי מרשים, שהגיע ל- 2.8 טריליון דולרים בשנת 2015.

כיום, עיקר הקניות מתבצעות באמצעות פלטפורמות הסחר, שמשמשות גם ככלי לשיווק מוצרי מזון. ניכר, כי הצרכנים הסינים מבצעים מעבר הולך וגובר מרכישה בחנויות פיזיות לקניות מקוונות. בשנים האחרונות, המכירות ברשת נוגסות בצורה משמעותית בהיקף המכירות של החנויות המסורתיות. כך למשל, חברת המזון Nestlé SA עמדה בפני אתגר דומה כאשר לא הצליחה לשמר את היקף המכירות של מוצרי הקפה הנמס שלה בחנויות הפיזיות.

שוק המזון בסין נחשב לאחד השווקים הצומחים בעולם עם גידול של 30% בחמש השנים האחרונות. גם יצוא המזון מישראל לסין צמח בצורה משמעותית בשנת 2014 ב- 11% ובמחצית 2015 ב- 12%. עם זאת, חברות מזון ישראליות המבקשות לייצא לסין, נתקלות בשורה של חסמים, בעיקר בתחום הרגולציה, שמעכבים את התהליך. אנו סבורים, כי שוק המסחר המקוון יניב בשנה הקרובה ביצועים דומים ומומלץ כי חברות בתחום המזון, המעוניינות להיכנס לשוק הסיני, ישקלו אפיק שיווק נוסף דרך אתרי מסחר סיניים ייעודיים.

כמו כן, ממשלת סין נמצאת במגמת שיפור מתמיד ומפרסמת חדשות לבקרים חוקים ועדכוני חקיקה בדבר ההגנה על קניין רוחני. עם זאת, האכיפה בפועל של התקנות עדיין רופפת וקבלת סעד בעקבות הפרת זכות עשויה לעתים להיות מאתגרת.

אז כיצד ניתן לוודא שמוצרי החברה חסינים מפני העתקה? האמת היא, שחסינות מפני העתקה לא ניתן לקבל, גם לא במדינות מפותחות יותר ובכל זאת, רישום הקניין הרוחני בסין מעניק יתרון משמעותי שאין להמעיט בערכו. קיימים מקרים רבים בהם חברות זרות, אשר רשמו את סימן המסחר, הצליחו לקבל הגנה מיד עם פנייתם לערכאות המשפטיות בסין.

רשויות הביצוע גם הן לוקחות חלק במאמצי האכיפה באינטרנט. במחצית השנייה של שנת 2014 ערך המינהל הארצי לתעשייה ומסחר (SAIC) ביקורות פתע בעמודי פלטפורמות הסחר המקוון, לרבות באתר הפופולארי Taobao ופשט על מחסנים של למעלה מ- 30 סוחרים שמכרו מוצרים מזויפים.

בסין נהוגה שיטת 'first-to-file' עבור רישום סימני מסחר ואין כל הגנה לסימני מסחר שאינם רשומים. צד שלישי (זר לחלוטין) רשאי להקדים ולרשום בסין סימן מסחר של חברה אחרת ולמנוע ממנה את השימוש בסימן שלה בסין. צד שלישי כזה אף יכול למנוע מהחברה שימוש בסימן המסחר שלה בסין, גם אם פעילותה היחידה מסתכמת רק בייצור מוצרים למטרת יצוא. גניבת סימני מסחר היא תופעה שכיחה בסין וכאשר היא מתרחשת, הדרך להשבת סימן המסחר עשויה לגבות מהחברה מחיר יקר. החברה יכולה לשלם לבעל הזכויות בסימן המסחר ('הגנב') עבור רישיון שימוש בסימן, היא יכולה לרכוש ממנו את סימן המסחר בחזרה, או בלית ברירה, להחליף את סימן המסחר של החברה. לפיכך, כדי למנוע את עוגמת הנפש, חשוב להגן על סימן המסחר ועל החברה לבצע רישום מוקדם ככל האפשר, עוד בטרם הכניסה לשוק הסיני.

פעולת הרישום כשלעצמה לא תמנע את היכולת לזייף ולהפיץ את הסחורות המזויפות. הרישום מעניק לחברה את הזכות לקבל הגנה ולדרוש סעד אכיפה במקרה של גניבת קניין רוחני. יש לראות ברישום סימן המסחר אחת מאבני הבניין של האסטרטגיה העסקית, שיש לגבש ולבצע עוד לפני הכניסה לשוק הסיני.

 

נשים בסין

בשפה הסינית הסימן שמשמעותו טוב (hao 好), מורכב מסימן של אמא וילד, הסימן שמשמעותו שלווה/בטחון ( an 安) מורכב מסימנים של אישה בבית והסימן שמשמעותו זכר (男  nan), מורכב מסימן של שדה ומחרשה. כלומר, על פי הלוגיקה הסינית העתיקה, אישה עם ילד זה טוב, בטחון ושלווה מתקיימים כשהאישה בבית וזכר תפקידו לעבוד. אף על פי שכבר בימיו של מאו, המפלגה הקומוניסטית הביאה לשינויים מפליגים במעמד האישה הסינית ועודדה את הנשים הסיניות לצאת לעבוד, גם היום האחריות לגידול הילדים מוטלת ברובה על נשות המשפחה הסינית.

בחברה המודרנית הסינית, לרוב המשפחות יש ילד אחד. לאחר שלזוג נולד ילד, בדרך כלל האמא של האב, שבשלב הזה בערך יוצאת לפנסיה, עוברת לגור עם המשפחה הצעירה, לפעמים במרחק טיסה ארוכה מביתה שלה, על מנת לסייע בגידול הנכד, כך שהאמא הסינית, החפצה לפתח קריירה, יכולה לעשות זאת מבלי שמופנות אליה אצבעות מאשימות, להפך, זו הנורמה החברתית המקובלת ובמציאות הכלכלית הסינית הנוכחית, אין לה הרבה ברירות. היא מצופה לצאת לעבוד, שכן קשה למשפחה להתקיים כשרק אחד מבני הזוג עובד. ישנם כפרים, שבהם ההורים עובדים בערים סמוכות והילדים נמצאים רוב השבוע אצל הסבא והסבתא וסבתם מגדלת אותם.

גורם הכלכלי כל כך משמעותי בתכנון המשפחה הסינית, שאפילו ישנה מגמה של יותר ויותר נשים, שלא רוצות ילדים ורואות בכך מעמסה כלכלית והן מכונות DINK (קיצור שמשמעותו dual income, no kids).

על פי מחקר, שנערך על ידי בנק HSBC בחודש שעבר, נשים יזמיות באסיה נוטות להצליח יותר, בהשוואה למקבילותיהן במדינות המערביות. המחקר מצא, שנשים באסיה, אשר פתחו עסקים משלהן, עשו זאת כחמש שנים מוקדם יותר- כשהיו בנות 29 ולא באמצע שנות ה-30 לחייהן.

המחקר מבוסס על סקר בקרב יותר מ-2,800 בעלי עסקים, ששווים מעל ל- 1 מיליון דולר ולפיו, 40% מכלל היזמים בהונג קונג, סינגפור וסין, הן נשים ורובן מתחת לגיל 35. בהונג קונג לבדה הנתון מרשים יותר, כאשר נשים יזמיות מהוות כ-48% מכלל היזמים- השיעור האזורי הגבוה ביותר בסקר. במדינות מערביות שנבדקו, שיעור הנשים מבין היזמים עמד על  31% בלבד. האחוז הנמוך ביותר נמצא בגרמניה, שם רק 21% מבעלי העסקים היו נשים. הסטטיסטיקה אכן מעודדת עבור הנשים האסייתיות: 51% מהיזמים האסייתיים ששווים הוא יותר מ-15 מיליון דולר הן נשים, בהשוואה ל-33% במערב.

למעשה, זה לא יוצא דופן לראות נשים בעמדות בכירות בממשלה או בחברות סיניות. דווקא בקהילות הזרים בסין (expats או בסינית laowai), די נפוץ לראות משפחות, שעברו לסין בגלל עבודתו של הגבר, כאשר הנשים נשארות בבית. האירועים של הגנים ובתי הספר הבינ"ל נערכים בשעות הבוקר מתוך הנחה ברורה, שהאבות לא מצופים להגיע והאמהות פנויות. בקבוצת הייחוס הזו, אני קצת מיוחדת.

ברשימת המיליארדים העולמית של פורבס, הייצוג של נשים מיליארדריות, שעשו את הונן בעצמן, לא מייצג את חלקן של הנשים באוכלוסיה. ליפן, קוריאה הדרומית, סינגפור ומלזיה עדיין אין נשים, שנכנסו לרשימה. בהודו יש אחת, בהונג קונג יש שתיים ובסין יש עשר. באופן יחסי לעולם, הנתונים האסייתים דווקא מרשימים- בארה"ב יש 18 נשים, שהפכו למיליארדריות, לאחר שצברו את הונן בעצמן. באנגליה אחת ובצרפת, גרמניה ושווייץ אין אף אחת.

ג'ק מא, יו"ר עליבאבא והאדם השני העשיר ביותר בסין, צוטט לפני שנה כשאמר: "אחד מהסודות של עליבאבא הוא שיש לנו הרבה נשים. נשים חושבות על אחרים לפני שהן חושבות על עצמן וזו נקודה מרכזית לעליבאבא, שמספקת שירותים ללקוחותיה". על פי מא, 47% מהעובדים בעליבאבא הן נשים ו-33% מבעלי התפקידים הבכירים הן למעשה בכירות.

ברשימת נשות העסקים המובילות בסין של מגזין Fortune לשנת 2015, ניתן למצוא נשים מרשימות, העומדות בראש חברות מובילות, כמו: Huawei, Great Wall, Gree Electric ועוד. ועדיין, השמות שם לא מוכרים בסין ובעולם כמו מקביליהן הגברים.

 

רפואה בסין

הממוצע העולמי של הוצאות ציבוריות עבור שירותים רפואיים מהווה כ- 10% מהתמ"ג ואילו בסין ההוצאה מסתכמת בכ- 5.7% בלבד. לשם השוואה, ההוצאה בארה"ב נעה סביב 17% מהתמ"ג. נתון זה מצביע על הפוטנציאל האדיר שגלום בשוק הציוד הרפואי בסין, בייחוד כאשר סין הולכת ומתפתחת מבחינה טכנולוגית.

נתונים אלו מעודדים חברות רבות לנסות ולהיכנס לשוק זה, אך הכניסה לשוק אינה פשוטה וכוללת תהליך רישום ב- CFDA, רשות מקבילה ל- FDA האמריקאי.

קטגוריית מחירים  בתי חולים פרטיים מהווים כמעט מחצית מכלל בתי החולים בסין, אך במונחים של מספר המיטות בבתי החולים הם מהווים רק עשירית מכלל השירותים הרפואיים בסין. בבתי חולים אלו, הנהלת בית החולים היא בעלת הסמכות הבלעדית לתמחר את השירותים הרפואיים ואת השימוש בציוד רפואי.

לעומת זאת, בבתי החולים הציבוריים הגדולים, ההנהלה מחויבת לתמחר את השירותים הרפואיים ואת השימוש בציוד רפואי על פי קטלוג מחירים הנקבע מראש ע"י ה- NDRC -National Development & Reform Committee, כאשר לכל שירות רפואי, שניתן בבית החולים, ישנה קטגוריית מחיר שנקבעה עבורו מראש.

כאשר חברה בינלאומית פלונית מבקשת למכור ציוד רפואי לבית החולים, עליה (או על המפיץ של החברה) לוודא שהשימוש במכשיר או בציוד הרפואי מתומחר בקטלוג המחירים. בהליך המכירה לבית החולים יש לוודא, כי הצד הסיני יודע כיצד לתמחר את השימוש במכשיר ויש לדאוג, כי קטגוריית המחיר הרלוונטית למכשיר תהיה משתלמת וכלכלית עבור בית החולים. אם לא קיימת קטגוריה עבור המוצר, ייתכנו עיכובים מהצד הסיני וכל זאת גם אם החברה הבינלאומית צפתה חתימה בטוחה של העסקה. עיכובים אלה יבטאו את העובדה, שבית החולים פשוט אינו יודע כיצד לתמחר את השימוש במכשיר, שאינו נכלל במאגר הקטגוריות של ה- NDRC.

קיים תהליך מול ה- DRC המחוזי, בו ניתן להכניס שירות חדש לקטגוריית המחירים של בתי החולים. יש לתהליך זה יתרונות וחסרונות. מחד, אם המכשיר מספק שירות חדש והחברה מצליחה לקבל מה- DRC המחוזי הגדרת קטגוריה חדשה עבור השירות, סביר כי לחברה לא יהיו מתחרים רבים בשוק, אם בכלל. מאידך גיסא, התהליך הינו מורכב וארוך (נמשך כשנתיים) ובסיומו התשובה של ה- DRC המחוזי עשויה להיות שלילית. בנוסף, כאשר חברה מגישה בקשה להמצאת קטגוריית מחירים חדשה עבור השירות אותו היא מספקת, היא לא תוכל בעתיד להגדיר את השירות הרפואי תחת קטגוריה אחרת מהמאגר.

מובילי דעה – KOL) Key Opinion Leaders) לעתים עשויים להיווצר מצבים, בהם חברות מפתחות טכנולוגיות נהדרות בתחום הציוד הרפואי, אך הן אינן מצליחות לחדור לשווקים חדשים וזאת על אף העובדה, שמבחינת מחקר ופיתוח הן עושות את כל מה שנדרש. סין עדיין נחשבת למדינה, שבאופן יחסי סגורה למערב והעולם האקדמי והרפואי מושפע מכך בהתאמה (רק בשני העשורים האחרונים חל הליך משמעותי לפתיחת השערים למערב). כתוצאה מהבידוד הסיני, שנמשך שנים ארוכות, האקדמיה הסינית אינה מחוברת דיה לכתיבה העולמית וגורמי הרפואה הסיניים אינם חשופים באופן מספק למומחים רפואיים משאר העולם. אי לכך, קיימת חשיבות רבה לגיוס תמיכתם של מובילי דעה מקומיים (KOL) עוד בשלב הרישום ב- SFDA ובתהליך החדירה לשוק ונסיונות המכירה לבתי החולים המובילים.כבכל מדינה, מובילי הדעה קיימים בתחומים מקצועיים שונים, לרבות בבתי החולים, באוניברסיטאות, במכוני המחקר ובמשרדי הבריאות למיניהם. לכן, לכאורה, לא פשוט למצוא את האנשים הרלוונטיים ביותר במדינה ענקית כמו סין. אז היכן בכל זאת ניתן לאתר את מובילי הדעה הסיניים? בסין ישנם 85 תתי התאחדויות מקצועיות בתחומי הרפואה השונים, השייכות כולן להתאחדות אחת הנקראת ה-CMA- Chinese Medical Association. תוך התאחדויות אלו כלולים, בין השאר, התאחדות הקרדיולוגים, התאחדות האונקולוגים וכו'.

בכל התאחדות ישנם בעלי תפקידים שונים: ראש ההתאחדות, סגן ראש ההתאחדות, 3-5 חברי צוות בכיר, 20 חברים בוועדה הבכירה ועוד כ- 50 נציגים בוועדה הכללית.

ברי ההתאחדות הרפואית הסינית הם בדרך כלל מובילי הדעה בתחומי ההתמחות השונים ובעלי השפעה משמעותית בקרב פקידי משרד הבריאות. על כן, מומלץ לנסות ולחשוף את מובילי הדעה לטכנולוגיות או לציוד הרפואי המיועד ליצוא לסין.

כאמור, השפעתם של מובילי הדעה תהיה ניכרת בכל אחד משלבי החדירה לשוק, החל משלב הרישום ב- SFDA, כאשר הוועדה בוחנת את המוצר, דרך השלב שבו בתי החולים צריכים להחליט האם לרכוש את המוצר וכלה בשלב של התאמת השירות לקטגוריית מחיר קיימת .

 

התערוכה הגדולה בסין

Canton Fair. הינה תערוכת הסחר הגדולה בסין, המתקיימת פעמיים בשנה.

שטחה של התערוכה הוא 1,180,000 מ"ר- (יותר מפי 30 משטחו של אצטדיון רמת גן!) ולתערוכה שלושה שלבים של הקמה ופינוי, כיוון שאינה יכולה להכיל את כמות הדוכנים והמבקרים במושב יחיד. התערוכה האחרונה כללה למעלה מ-24 אלף מציגים וקרוב ל-180 אלף מבקרים מחו"ל, שסגרו עסקאות בהיקף של כ-27 מיליארד דולר.

אלפי הדוכנים מסודרים לפי נושא בשלושה בניינים ומאפשרים ליבואנים מכל העולם לבחון את החידושים ולהשוות ולהתמקח על מחירים של מוצרים מכל הסוגים והמינים, החל מצעצועים ,כלים חד פעמיים, מוצרי מזון, וכלה במערכות סלון שלמות. ניתן למצוא שם כלי עבודה וחומרי בניה, מוצרי חשמל, ביגוד והנעלה, צעצועים, דקורציה לבית, מוצרים עונתיים- כוסות נייר ופלסטיק סכו"ם חד פעמי ,סכום פלסטיק , סכו"ם מתכת ממש הכל!

חברתנו ממליצה לבקר בתערוכה ולא לוותר על ביקור במפעל לאחר ביקור בתערוכה.

בתערוכה רבים המתווכים ולכן לפני סגירת העסקה חשוב לבצע בדיקה מי המפעל, מי בעליו ,האם מייצר בעצמו או ע"י קבלני משנה ולכן חשוב כי יערך ביקור ע"י המזמין עצמו או באמצעות חברה מקומית שתבדוק עבורכם .

חשוב להבין כי הסינים יספקו לכם מוצרים באיכות שתלויה במחיר שתשלמו כך שחשוב לתיאום ציפיות יחד עם מומחים למו"מ עם הסינים בכדי לא להתאכזב.

לא סתם רוב לקוחותנו מבקרים בתערוכה אולם משאירים את המו"מ לחברתנו באמצעות העובדים הסיניים המנוסים כשטובת הלקוח שלנו היא לנגד עיניהם.

 

BEIJING – China highlights the role of reform in addressing difficulties facing the northeast region and revitalizing the old industrial base, according to a meeting presided over by President Xi Jinping.

By 2020, the northeastern region in China should have achieved medium high growth and have met the target of building a moderately prosperous society, according to a statement released after the meeting, held by the Political Bureau of the Communist Party of China Central Committee on Wednesday.

Key sectors and enterprises should achieve international competitiveness by 2020 while industries in recession and regions that run out of resources should make significant breakthroughs in transforming growth patterns, the statement said.

In another ten years, northeast China should try to become an important region to help sustain growth of the overall economy. To be more specific, it should become the manufacturing base for advanced equipment and strategic base for major technological equipment. New raw materials, modern agriculture, and technological innovations should all find their bases there.

To achieve the goal, a more market-oriented mechanism should be created while structural reform should be advanced. Innovation and mass entrepreneurship in the region will be encouraged, and people's quality of life will be improved, the statement said.

Once China's industrial base, the northeast provinces in China experienced even faster economic slowdown than the rest of the country. Liaoning's GDP expanded only 2.6 percent during the first half of the year as the nation is striving to achieve the around 7-percent growth target this year.

 

BEIJING – China will intensify structural reforms on both the supply and demand sides in 2016 to prompt steady growth, Premier Li Keqiang told Chinese economists on Thursday.

"To ensure a sound start to the 2016-2020 development period, China must be innovative in supply while stimulating demand," Li said at a seminar in Beijing.

On the supply side, China should maintain structural tax reductions to boost the service and advanced manufacturing sectors and support small enterprises, and push forward entrepreneurship and innovation, he said.

"To accelerate demand-side reforms, China will continue to guide and stimulate consumption needs by providing better merchandise and services and encourage consumption in the information, tourism and green sectors," according to the premier.

Confronted with looming downward pressures, China is overhauling its economic structure to encourage consumer spending.

Li said China will encourage a mix of official funds and private capital in investment and push forward urbanization, industrial upgrades and livelihood projects.

China will keep cutting red tape to foster emerging industries and speed up the overhaul in traditional industries to improve efficiency, he also promised.

 

The Chengyang District of Qingdao, Shandong province has attracted investment funds totaling 3.3 billion yuan ($500m) for its 14 service industry projects from January to November, 2015.

As of now, six projects are under construction, of which the Yuexing Furnishings Global Mall is partly operational. Another eight projects are accelerating the pace of their preparation work.

 

The Chengyang District develops itself into an important commercial center in north Qingdao. [Photo/dailyqd.com]

The Chengyang District is vigorously promoting its service industry to improve residents' lives. It is also building an important commercial center in north Qingdao. The district now has 2 commercial complexes, 9 shopping malls over 10,000 square meters and 23 standard farmers' markets. It is developing its e-commerce industry by bringing in 4 e-commerce platforms.

"We have developed our distinctive leading industries like cultural innovation, modern logistics, e-commerce and leisure tourism," said one district official, adding "the next step is to further improve our modern service industry system by offering more policy supports and optimizing industrial structures."

The Chengyang District develops itself into an important commercial center in north

Chinese legislators on Friday called for improvements to the nation's 13,000 public hospitals, focus of an overhaul of the national health system that began in 2009.

Legislators at the ongoing bimonthly session of the National People's Congress Standing Committee want the income of health workers to remain at a decent level to preserve morale.

Legislator Che Guangtie said health workers should get a better deal in public hospitals as their performance affects the outcome of reform. Zheng Gongcheng agreed that the interests of doctors should not be prejudiced and any reform should guarantee a respectable income for medical practitioners.

Zheng also advocates that the size of public hospitals be capped to provide more room for private medical services, already on the rise. China now has over 13,500 private hospitals, 13.7 percent more than a year ago. "Why would private capital go into healthcare if all public hospitals are turned into aircraft carriers?" he said.

The legislators also questioned the efficiency of government spending on health, and demanded an end to waste of public resources. Government investment in health has expanded in recent years, but there are still complaints of high costs and difficulties in getting treatment.

According to Zheng, from 2009 to 2014, government spending on health amounted to 4 trillion yuan ($620 billion), 1.2 trillion yuan of which came from the central government. 

 

FINALLY, CHINA, FINALLY, ISRAEL CHINA HAIM LEVIN INTERNATIONAL BUSINESS

יבוא כלים חד פעמיים מסין יבוא כוסות נייר מסין איתור ספקים בסין כיצד עושים עסקים בסין מומחים להייטק בסין עסקים עם סין   יבוא מוצרים מסין