עסקים בסין
בעשור האחרון התרחשו תמורות אדירות בזירת המסחר המקוון בסין. יום המסחר הבולט של השנה החולפת היה ב'חג הרווקים הסיני', שנערך בחודש שעבר ועקף את כל תחזיות המומחים. חגיגת הקניות של הרווקים באינטרנט תרמה תרומה משמעותית למחזור מכירות שנתי מרשים, שהגיע ל- 2.8 טריליון דולרים בשנת 2015.
כיום, עיקר הקניות מתבצעות באמצעות פלטפורמות הסחר, שמשמשות גם ככלי לשיווק מוצרי מזון. ניכר, כי הצרכנים הסינים מבצעים מעבר הולך וגובר מרכישה בחנויות פיזיות לקניות מקוונות. בשנים האחרונות, המכירות ברשת נוגסות בצורה משמעותית בהיקף המכירות של החנויות המסורתיות. כך למשל, חברת המזון Nestlé SA עמדה בפני אתגר דומה כאשר לא הצליחה לשמר את היקף המכירות של מוצרי הקפה הנמס שלה בחנויות הפיזיות.
שוק המזון בסין נחשב לאחד השווקים הצומחים בעולם עם גידול של 30% בחמש השנים האחרונות. גם יצוא המזון מישראל לסין צמח בצורה משמעותית בשנת 2014 ב- 11% ובמחצית 2015 ב- 12%. עם זאת, חברות מזון ישראליות המבקשות לייצא לסין, נתקלות בשורה של חסמים, בעיקר בתחום הרגולציה, שמעכבים את התהליך. אנו סבורים, כי שוק המסחר המקוון יניב בשנה הקרובה ביצועים דומים ומומלץ כי חברות בתחום המזון, המעוניינות להיכנס לשוק הסיני, ישקלו אפיק שיווק נוסף דרך אתרי מסחר סיניים ייעודיים.
כמו כן, ממשלת סין נמצאת במגמת שיפור מתמיד ומפרסמת חדשות לבקרים חוקים ועדכוני חקיקה בדבר ההגנה על קניין רוחני. עם זאת, האכיפה בפועל של התקנות עדיין רופפת וקבלת סעד בעקבות הפרת זכות עשויה לעתים להיות מאתגרת.
אז כיצד ניתן לוודא שמוצרי החברה חסינים מפני העתקה? האמת היא, שחסינות מפני העתקה לא ניתן לקבל, גם לא במדינות מפותחות יותר ובכל זאת, רישום הקניין הרוחני בסין מעניק יתרון משמעותי שאין להמעיט בערכו. קיימים מקרים רבים בהם חברות זרות, אשר רשמו את סימן המסחר, הצליחו לקבל הגנה מיד עם פנייתם לערכאות המשפטיות בסין.
רשויות הביצוע גם הן לוקחות חלק במאמצי האכיפה באינטרנט. במחצית השנייה של שנת 2014 ערך המינהל הארצי לתעשייה ומסחר (SAIC) ביקורות פתע בעמודי פלטפורמות הסחר המקוון, לרבות באתר הפופולארי Taobao ופשט על מחסנים של למעלה מ- 30 סוחרים שמכרו מוצרים מזויפים.
בסין נהוגה שיטת 'first-to-file' עבור רישום סימני מסחר ואין כל הגנה לסימני מסחר שאינם רשומים. צד שלישי (זר לחלוטין) רשאי להקדים ולרשום בסין סימן מסחר של חברה אחרת ולמנוע ממנה את השימוש בסימן שלה בסין. צד שלישי כזה אף יכול למנוע מהחברה שימוש בסימן המסחר שלה בסין, גם אם פעילותה היחידה מסתכמת רק בייצור מוצרים למטרת יצוא. גניבת סימני מסחר היא תופעה שכיחה בסין וכאשר היא מתרחשת, הדרך להשבת סימן המסחר עשויה לגבות מהחברה מחיר יקר. החברה יכולה לשלם לבעל הזכויות בסימן המסחר ('הגנב') עבור רישיון שימוש בסימן, היא יכולה לרכוש ממנו את סימן המסחר בחזרה, או בלית ברירה, להחליף את סימן המסחר של החברה. לפיכך, כדי למנוע את עוגמת הנפש, חשוב להגן על סימן המסחר ועל החברה לבצע רישום מוקדם ככל האפשר, עוד בטרם הכניסה לשוק הסיני.
פעולת הרישום כשלעצמה לא תמנע את היכולת לזייף ולהפיץ את הסחורות המזויפות. הרישום מעניק לחברה את הזכות לקבל הגנה ולדרוש סעד אכיפה במקרה של גניבת קניין רוחני. יש לראות ברישום סימן המסחר אחת מאבני הבניין של האסטרטגיה העסקית, שיש לגבש ולבצע עוד לפני הכניסה לשוק הסיני.